Saturday, December 4, 2010

SELAMAT MENYAMBUT AWWAL MUHARRAM 1432

Menjelang maghrib hari Isnin, 06 Dis 2010, berdetiklah masa pemisah yang akan menamatkan tahun 1431 dan memulakan 1432. Sedar tak sedar, dah nak masuk tahun baru rupanya..tapi, biasalah..mana mungkin sambutan awwal Muharram dapat menandingi kemeriahan sambutan awal Januari?

Tarikh 30 Zulhijjah adalah merupakan hari terakhir saya di surau ini memegang jawatan sebagai Imam 1. Kontrak 2 tahun seperti yang diamanahkan.. Entahlah, setakat mana agaknya amanah yang saya pegang tu dapat dilaksanakan.. tapi, saya dah mencuba melakukan yang terbaik. Kalau ada juga rasa tak puas hati di kalangan jemaah, itulah kelemahan yang saya terpaksa akui..ye lah..saya pun manusia yang ada kelemahan.

Sebagai renungan bersama, selama 2 tahun di surau ini, saya sangat bersyukur kerana banyak masa saya dihabiskan untuk sama-sama berkongsi ilmu dengan ahli jemaah. Antara kuliah pengajian yang telah saya jalankan ialah :

Fiqh Solat
Kuliah Pengurusan Jenazah
Fiqh Jinayat
Riadhus Solihin
Al-Jauharul Mauhub Wa Munabbihaatul Qulub
Munyatul Musolli
Tafsir Surah Al-Baqarah ( sempat hingga ayat 110 sahaja )

Insya'ALlah..selepas ini, saya akan kembali seperti dahulu..bebas ke mana sahaja saya suka untuk mengembara mencari ilmu.

Kepada rakan jemaah, mohon dimaafkan andainya ada salah silap saya sewaktu menyampaikan kuliah.

Ust Hj. Kamal bin Ismail
04 Dis 2010

1 comment:

  1. Salam Ustaz,

    Syabas di atas usaha dan sumbangan yg telah diberikan. Semoga Allah membalas semua jasa yg telah Ustaz sumbangkan.

    Sekian.

    ReplyDelete